top of page

Detaylı bilgi için iletişime geçiniz

 pinardoganacademia@gmail.com 

ÇOCUKLAR VE ERGENLER İÇİN MİNDFULNESS EĞİTİMİ

Günümüz dünyasında çocukların ve ergenlerin gevşemeye,  odaklanabilmeye, duygularıyla ve endişeleriyle baş etmeye, kendine güvenmeye,  kendine şefkat göstermeye, iyi bir uyku çekmeye, duyguların geçiciliğini görmeye, düşüncelerini durdurmaya ve kaygılarıyla baş edebilmeye çok ihtiyaçları var. 

Modern yaşam bize hep koşmamızı söylüyor, hep daha fazlasına ulaşmamızı… Tüm bu koşullanmışlığın içine doğuyor çocuklarımız ve birçok şeyi aynı anda yapmak zorunda kalıyorlar.  Duygular bazen zor ve karışık, düşünceler hiç bitmiyor. Minicik kalpleri için her şey çok zor ve fazla.

Mindfulness, şimdiki anda durup, kendi içinde olanı ve çevresini açık bir dikkatle gözlemleyerek, o anda kendi içimizdekileri ve dışımızdakileri yargılamadan nazikçe ve kendimize şefkat göstererek kabul etmektir. Otomatik pilotta yaşayıp, tepki vermek yerine, vereceğin tepkiyi seçebilme ve andaki farkındalığını arttırarak otomatik pilotta yaşamamaktır.

Otomatik pilotta yaşamak ve tepki vermek yerine dur. Kendi içinde ve çevrende neler oluyor açık bir dikkatle gözle, nefesine odaklanarak bulunduğun anda kal ve nefesine odaklanarak gevşe, vereceğin tepkiyi seç. ​

UCLA Tıp Fakültesi profesörü ve klinik psikiyatrı olan Dr. Dan Siegel’egöre dikkat eğitimi alan çocuklar, stresli durumlarla farklı şekilde ilgileniyor ve başkalarıyla daha iyi empati kurabiliyor, çatışma durumlarında başka seçimler yapıyorlar. Tepkisel bir harekettense daha bilinçli ve barıştan yana bir tavır sergiliyorlar. Dikkat, gelişmekte olan tüm çocukların ve ergenlerin beyinlerine iyi geliyor.

detaylı bilgi için iletişime geçiniz

ERGENLER İÇİN MİNDFULNESS EĞİTİMİ

Günümüz dünyasında çocukların ve ergenlerin gevşemeye,  odaklanabilmeye, duygularıyla ve endişeleriyle baş etmeye, kendine güvenmeye,  kendine şefkat göstermeye, iyi bir uyku çekmeye, duyguların geçiciliğini görmeye, düşüncelerini durdurmaya ve kaygılarıyla baş edebilmeye çok ihtiyaçları var. 

Modern yaşam bize hep koşmamızı söylüyor, hep daha fazlasına ulaşmamızı… 21. Yüzyılın bitmeyen taleplerine yetişmek çok zor. Peki, tüm bunlarla baş edebilmek mümkün mü?

Araştırmalar Farkındalık, dikkat ve konsantrasyon eğitimi alan ergenlerin eğitime başladıkları zihin ve beden algısının çok ötesinde bir noktaya geldiklerini gösteriyor.

Mindfulness alıştırmaları ile ergenlerin stres altında ya da korkup, kızıp, öfkelendiğinde ani tepkisel davranışlar göstermek yerine bir an durabilme ve nefesine odaklanarak gevşeyip vereceği tepkiyi seçebilme şansı olur. Mindfulness alıştırmaları kendinle ve yaşamla ilişki kurabilme becerisini geliştirir.

Mindfulness alıştırmaları çalmadan önce bir müzik aletini akort etmeye benzer. O zaman neden öğrenme araçlarımızı da onları kullanmadan önce akort etmeyelim. Mindfulness alıştırmaları ile öğrenmeyi,  gerçekten baktığımızı görebilmeyi, dikkatimizin dağıldığı anları farketmeyi ve bu anı kabul ederek dikkatimizi yeniden toparlayıp ana konsantre olmayı öğreniriz. Öğrenmeyi teşvik ederken aynı zamanda kendine güveni, odaklanabilmeyi, yaratıcılığı ve şefkati de teşvik ediyoruz. Böylece beyin rahatlar, fevri davranışlar ve strese bağlı tepkiler azalır. Ergenler dikkatlerini ana odaklamayı öğrenerek zor düşüncelerle baş etmeyi ve duyguları ötelemeden, bastırmadan hayatlarına dâhil etmeyi öğrenir. Sakinlik ve odaklanmış dikkat her çocuğun hakkıdır.

UCLA Tıp Fakültesi profesörü ve klinik psikiyatrı olan Dr. Dan Siegel’egöre dikkat eğitimi alan ergenler, stresli durumlarla farklı şekilde ilgileniyor ve başkalarıyla daha iyi empati kurabiliyor, çatışma durumlarında başka seçimler yapıyorlar. Tepkisel bir harekettense daha bilinçli ve barıştan yana bir tavır sergiliyorlar. Dikkat, gelişmekte olan tüm ergenlerin beyinlerine iyi geliyor.

 

 

Mindfulness Eğitiminin gözlenen etkileri :

  • Dikkat ve konsantrasyon artışı

  • Dürtüsel davranışlarda azalma

  • Olumsuz düşüncelerde ve endişe halinde azalma

  • Korku ve depresyonda azalma

  • Olaylara ve durumlara daha sakin bir zihinle yaklaşabilme becerisi

  • Strese ve başkalarının davranışlarına karşı tepkisel davranışlarda azalma

  • Başta kendilerine sonra çevrelerindekilere karşı nazik olma, saygı duyma

  • Arkadaşlarıyla, ailesi ve çevresiyle daha uyumlu birer birey olabilme becerisi

  • Kişisel akademik kapasitelerinin en üst noktasına çıkabilme becerisi

  • Uyku kalitesinde düzelme

  • Akran zorbalığında azalma

 

DERSLERDEKİ TEMALAR

1)Bilinçli dikkat, farkındalık, odaklanma,nefes

2)Bilge Beden. Bedenin ne söylüyor?

3)Duyuların farkındalığı

4)Zor Duyguların farkındalığı, özşefkat.

5)Düşünce akışını anlamak, düşüncelerle baş etmek.

6)Karakterinin güçlü yönlerini keşfetmek. Senin gizli yeteneğin ne?

7)Anlam ve Amaç, potansiyelini gerçekleştirebilmek.

8)İstemeyi öğrenmek ,sabır ,inanç,oluruna bırakmak.

9)Stresi yönetebilmek, keyif almak.

10)Sosyal bağ, iletişim

11)Nezaket, kabul, minnet, irade.​

detaylı bilgi için iletişime geçiniz

YETİŞKİNLER İÇİN MINDFULNESS TEMELLİ YOGA EĞİTİMİ

Mindfulness  temelli yoga, meditatif ve stresi azaltmak için yararlı olan mindfulness farkındalık  pratiğini yoga ile  birleştirir. Sinir sistemimizin doğal olarak sahip olduğu  uyumlanma  ve baş etme yetisini arttıracak yoga  asanaları , nefes çalışmaları ve  meditasyonlar uygulanır.

 

 

 Mindfulness her zaman yoganın fiziksel pratiğinin önemli bir yönü olmuştur.

 

 Mindfulness temelli yoga ile diğer yoga uygulamaları arasındaki fark; Mindfulness temelli yogada  odak noktası zihin- beden farkındalığıdır.  Hatha yoga pratiklerinde ise hizalama detayları ve tam fiziksel duruş  ön plandadır.

 

Hareketi nefes ile koordine ettiğimizde, hareket ettikçe vücuttaki duyumlara dikkat ettiğimizde, o andaki deneyimi herhangi bir yargı veya beklenti olmadan tamamen hissettiğimizde, sınırlarımıza öz-şefkat ve nezaketle saygı duyduğumuzda, yoga kendi içinde farkındalık  içeren bir egzersiz haline gelir ve dersin bütünü bizim için aynı zamanda  medidatif bir uygulama haline gelir.

 

Mindfulness temelli yoga pratiğinde,  bedenin bilgeliğine saygı duyulur ve her birey kendi bedeninin bilgeliğine tanık olur ve zaten hep orada olanı tanıma mutluluğuna ulaşır.

detaylı bilgi için iletişime geçiniz

ÇOCUK YOGASI EĞİTİMİ

"Yoga" terimi, "birlik" anlamına gelen Sanskritçe bir kelimeden gelir. Yoga, kasları güçlendirmek ve stresi azaltmak için yapılan fiziksel egzersizleri, zihinsel meditasyonu ve nefes tekniklerini birleştirir.

Çocuklarla yoga çalışmaları yaparken, uzmanı olduğum mindfulness alanının pratiklerinden de ders akışında sıkça faydalanıyorum.

Yaptığımız seanslarda, bedenleri ile fiziksel olarak yoga aracılığıyla bir bağ kuruyorlar ve  duygularının, düşüncelerinin bedenlerindeki yansımaları ile tanışıp bu yansımayı gözlemlemeyi  deneyimliyorlar.

Ayrıca yoga asanalarını  Storytelling tekniği ile birleştirdiğimizde bir hikayenin içinde akışta olmak  çocukların çok hoşuna gidiyor ve derslere severek katılıyorlar.

detaylı bilgi için iletişime geçiniz

YARATICI DÜŞÜNME, OKUMA, YAZMA BECERİLERİ İLE TÜRKÇE DİL EĞİTİMİ

Çocuklarla ‘Yaratıcı düşünme, okuma, yazma becerileri geliştirme tekniklerini ve Storytelling tekniğini kullanarak Türkçe dersleri yapıyoruz. Bu çalışmalar birkaç şekilde oluyor:

-Annesi ya da babası Türk olan bilingual çocuklarla Türkçe konuşmayı ve/ veya yazmayı öğrenme dersleri…

- Bir süredir yurtdışında yaşayan ve anadilini unutmak üzere olan çocuklarla Türkçe konuşma, okuma, yazma dersleri…

-Türkiye’de yaşayan ve dil birikimini Yaratıcı Düşünme Becerileriyle ve Stortelling tekniği ile zenginleştirmek isteyen çocuklarla Türkçe dersleri...

Üniversitede okurken Dilbilim dersimizde hocamın söyledikleri hep aklımdadır. Beynimizin dil ile kurduğu ilişki, iletişim kurabilmekten, kendini ifade edebilmekten çok daha karmaşık ve zengindir. Dil gelişimi ile bilişsel gelişim arasında sıkı bir bağ var. Yeni bir dil öğrendiğinizde ya da anadilinizde çalışmalar yaptığınızda ,beynimizdeki nöronlar deyim yerindeyse coşar ve yepyeni bağlantılar kurar.

detaylı bilgi için iletişime geçiniz

STORYTELLING TEKNİĞİ İLE TÜRKÇE DİL EĞİTİMİ

Her insan doğuştan bir hikaye anlatıcısıdır.

 

Storytelling, yüzyıllardan beridir insanoğlunun kendini ifade ettiği bir sanat formudur. Toplumlar nesilden nesile dili, bilgiyi, bilgeliği, deneyimi hikâyelerle, masallarla aktarır.

 

Çocuklar kendi deneyimlerini öğrendikleriyle ilişkilendirebilir ve daha sonra kendi hikâyelerini yaratmaya devam edebilirler. Hikâye anlatımında kullandığımız teknikler, çocukların kendi hikâyelerini sözlü, yazılı ve resimlerle anlatmalarına alan açar.

 

Çocuklarla yaptığımız storytelling dersleri, kelime bilgisi, dilbilgisi ve anlatı becerileri de dahil olmak üzere çocukların dilini geliştirmenin etkili bir yoludur.

 

Hikayeler, yeni kelimeleri ve cümleleri ezberlemek için harika araçlardır, çünkü duygu, görselleştirme, abartı, hareket ve bağlantılar gibi önemli hafıza mekanizmalarını kullanırlar.

Storytelling, dili öğrenmenin ve geliştirmenin en iyi yoludur. Tıpkı büyülü bir tiyatro gibi…

detaylı bilgi için iletişime geçiniz

Mindfulness for children (5-12)
Mindfulness for
Çapa 3
Çapa 4
Çapa 5
Çapa 6
bottom of page